hormon testi hakkında bilgi veriyor

Hormon Testi Nedir ? 

Hormonlar, vücudunuzun farklı işlevlerini düzenlemek için ürettiğiniz kimyasal habercilerdir. Bazı hormonların çok fazla veya çok az olması (hormon dengesizliği) sağlığınızı etkileyebilir.

Hormon seviyeleri yaşlandıkça değişir – bazıları gün boyunca değişir. Sizi hasta edebilecek hormon dengesizliklerini tespit etmek ve değerlendirmek için hormon testi kullanıyoruz. Genellikle kan örneği kullanarak hormon testi yaparız, ancak bazı testler idrar veya tükürük örnekleri gerektirir.

Hormon testi için hazırlık gerekir mi ?

Testinizden önce oral steroidler veya östrojen takviyeleri gibi bazı ilaçları almayı bırakmanız gerekebilir. Doktorunuza danışmadan hiçbir ilacın kullanımını bırakmayınız.  

Kan testi, hormon dengesizliklerini değerlendirme yollarımızdan biridir. Dengesizliğe neyin neden olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek için stimülasyon veya baskılama testleri dahil ek testler yapılması gerekebilir. 

Tümörler veya olası bir kanser teşhisi gibi sorunlar için boyutları, konumları ve yapıları hakkında daha fazla bilgi edinmek için görüntülemeyi kullanırız.

hormon testi hakkında bilgi veriyor

Sıklıkla yapılan hormon testleri:

Östrojen , progesteron ,testosteron, kortizol , büyüme hormonu ,folikül uyarıcı hormon (FSH), lüteinizan hormon (LH), prolaktin (PRL) , tiroid hormonları, tiroid uyarıcı hormon (TSH) ,ıDehidroepiandrosteron Sülfat (DHEA-S)

Östrojen Hormon Testi

Östrojenler, ikincil kadın cinsiyet özelliklerinin gelişiminden sorumludur. Progesteronla birlikte tüm önemli kadın üreme süreçlerini kontrol ederler. Biyolojik olarak en aktif östrojen 17β‑östradioldür. Bir steroid hormondur. Östrojenler esas olarak yumurtalıkta (folikül, korpus luteum) üretilir, ancak testislerde ve adrenal kortekste de küçük miktarlarda oluşur. Hamilelik sırasında östrojenler esas olarak plasentada oluşur. Estradiolün yaklaşık %98’i taşıyıcı proteinlere bağlıdır (SHBG = seks hormonu bağlayıcı globulin). Östrojen salgısı adet döngüsü sırasında bifaziktir. Östradiol tayini klinik olarak hipotalamus-hipofiz-gonad eksenindeki doğurganlık bozukluklarının aydınlatılmasında, jinekomasti gibi durumlar için yapılır.

Progesteron Hormon Testi

Progesteron, esas olarak korpus luteum hücrelerinde ve hamilelik sırasında plasentada oluşan bir steroid hormondur.

Progesteron konsantrasyonu, korpus luteumun gelişimi ve gerilemesi ile ilişkilidir. Kadın döngüsünün foliküler fazında progesteron zar zor saptanabilirken, yumurtlamadan bir gün önce progesteron seviyesinde bir artış gözlenir.

Luteal fazda progesteron sentezi artar. Döngünün ikinci yarısında, pregnandiol, progesteronun ana bozunma ürünü olarak idrarla atılır. Progesteron, döllenmiş yumurtanın intrauterin implantasyonuna hazırlanmak için uterus mukozasının bezlerden zengin bir dokuya (salgı fazı) dönüşmesini sağlar.

Hamilelik sırasında, progesteron miyometriumun kasılmasını engeller. Meme bezinde, progesteron (östrojenlerle birlikte) alveollerin proliferasyonunu, salgılanmasını ve düzenlenmesini destekler. Progesteron tayini, yumurtlamanın tespiti ve luteal fazın değerlendirilmesi için doğurganlık tanısında kullanılır.

Testosteron Hormon Testi

Erkeklerde ikincil cinsiyet özelliklerinin gelişimini destekler ve prostat ve seminal veziküllerin işlevini sürdürmeye hizmet eder.

Kadınlarda yumurtalıklarda az miktarda testosteron oluşur. Fizyolojik konsantrasyonlarda androjenlerin kadınlarda spesifik etkileri yoktur. Kadınlarda artan testosteron üretimi (artışa bağlı olarak) virilizasyona neden olabilir.

Kadınlarda testosteron tayini, androjenik sendrom (AGS), polikistik yumurtalıkların (Stein‑Leventhal sendromu) tanısında ve yumurtalık tümörü, adrenal tümör, adrenal hiperplazi veya yumurtalık yetmezliğinden şüphelenildiğinde yardımcı olur.

Testosteron, testosteron üretiminde azalma olduğundan şüphelenildiğinde, örneğin hipogonadizm, östrojen tedavisi, kromozom anormallikleri (Klinefelter sendromunda olduğu gibi) ve karaciğer sirozu gibi durumlarda erkeklerde test edilir.

Kortizol Hormon Testi

Kortizol (hidrokortizon), kantitatif olarak adrenal korteksin ana glukokortikoid ürünüdür. Kortizol düzeylerinin ölçülmesi, Cushing sendromunda aşırı kortizol üretiminin, Addison hastalığında adrenal steroid atılımının eksikliğinin neden olduğu insan hastalıklarını teşhis etmek ve tedaviyi izlemek için kullanılır (örn. Addison hastalığı).

Kortizol, enerji metabolizması, elektrolit dengesinin ve kan basıncının korunması, immünomodülasyon ve stres tepkileri, hücre çoğalması ve bilişsel işlevler dahil olmak üzere birçok temel fizyolojik sürecin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar.

Cushing sendromlu hastalarda tanısal sorunlara neden olabilen stres tepkileri, psikiyatrik hastalıklar, obezite, diyabet, alkolizm ve gebelikte yüksek serum seviyeleri bulunabilir. Nadiren adrenal enzim defektleri olan hastalarda ve uzun süreli stres sonrası düşük kortizol seviyeleri görülür.

Büyüme Hormonu Testi

Büyüme, büyüme hormonunun ve insülin benzeri büyüme faktörlerinin anabolik ve mitojenik aktiviteleri tarafından uyarılır ve kontrol edilir. Fizyolojik olarak büyüme hormonunun genel anabolik etkileri vardır (yani glikoz alımının artması, protein sentezi, lipoliz) ve ana işlevi olgunlaşmamış bireylerde kemiklerin uzamasını uyarmaktır.

Büyüme hormonu fazlalığı tipik olarak gigantizm ve akromegali ile ilişkilidir. Gigantizm, büyüme hormonu ve insülin benzeri büyüme faktörlerinin aşırı etkisinden kaynaklanan anormal yüksek lineer büyümedir ve epifizyal büyüme plakaları çocuklukta açık olup boy uzamasına neden olur.

Akromegali, yetişkinlikte büyüme plakası kıkırdağının kaynamasından sonra ortaya çıktığında GH ve IGF‑1 fazlalığının aynı bozukluğudur. Akromegalinin klinik belirtileri, akral aşırı büyüme ve yüz hatlarının kabalaşması gibi ince belirtilerden, morbidite ve mortalitede artışa yol açan önemli metabolik, kardiyovasküler ve solunumsal belirtilere kadar değişir.

Çocuklarda büyüme hormonu eksikliği (GHD), kemik yaşına kıyasla boylamsal büyümede gecikmeye neden olurken, yetişkinlerde şiddetli GHD, azalmış kas gücü ve kemik kütlesi, insülin duyarlılığı, abdominal yağlanma ve artmış kardiyovasküler risk faktörleri ile ilişkilidir.

FSH (folikül uyarıcı hormon) ve LH (luteinize edici hormon) Hormon Testi

FSH (folikül uyarıcı hormon), LH (luteinize edici hormon) ile birlikte gonadotropin ailesine aittir. FSH ve LH, gonadların (yumurtalıklar ve testisler) büyümesini ve işlevini sinerjik olarak düzenler ve uyarır.

Kadınlarda gonadotropinler, adet döngüsünü kontrol etmek için hipotalamus-hipofiz-yumurtalık düzenleyici devre içinde hareket eder. Yumurtalıklarda FSH, LH ile birlikte, folikülün büyümesini ve olgunlaşmasını ve dolayısıyla foliküllerdeki östrojenlerin biyosentezini uyarır. FSH seviyesi, LH’den daha az belirgin olmasına rağmen, döngünün ortasında bir tepe gösterir.

Yumurtalık fonksiyonundaki değişiklikler ve azalan östrojen sekresyonu nedeniyle, menopoz sırasında yüksek FSH konsantrasyonları oluşur. Erkeklerde FSH, spermatogonium gelişimini indüklemeye hizmet eder.

FSH konsantrasyonunun belirlenmesi, hipotalamus-hipofiz-gonad sistemi içindeki işlev bozukluklarının aydınlatılmasında kullanılır. FSH’nin LH ile birlikte belirlenmesi aşağıdaki endikasyonlar için kullanılır: kromozom anormallikleri olan konjenital hastalıklar, polikistik overler (PCO), amenore (nedenleri) ve menopoz sendromu. Erkeklerde deprese gonadotropin seviyeleri azospermide ortaya çıkar.

Prolaktin Hormon Testi

Prolaktin ön hipofizde sentezlenir ve ataklar halinde salgılanır. Hamilelik sırasında, yüksek östrojen ve progesteron üretiminin etkisi altında prolaktin konsantrasyonu yükselir. Prolaktinin meme bezi üzerindeki uyarıcı etkisi, doğum sonrası emzirmeyi sağlar. Hiperprolaktinemi (erkeklerde ve kadınlarda) doğurganlık bozukluklarının ana nedenidir. Prolaktin tayini anovulatuvar siklus, hiperprolaktinemik amenore ve galaktore, jinekomasti ve azospermi tanısında kullanılır. Prolaktin, meme kanseri ve hipofiz tümörlerinden şüphelenildiğinde de test edilir.

Tiroid Hormonları Testi

Tiroksin (T4), tiroid bezi tarafından kan dolaşımına salgılanan ana tiroid hormonudur. Triiyodotironin (T3) ile birlikte vücudun metabolik hızının düzenlenmesinde hayati bir rol oynar, kardiyovasküler sistemi, büyümeyi ve kemik metabolizmasını etkiler ve gonadal fonksiyonların ve sinir sisteminin normal gelişimi için önemlidir.

T3 ve T4  kan dolaşımında serbest ve seruma bağlı hormonun bir denge karışımı olarak dolaşır. Serbest T3 ve T4 bağlanmamış ve biyolojik olarak aktif formdur. Serbest T3 ve T4’ün belirlenmesi, bu bağlayıcı proteinlerin konsantrasyonlarındaki ve bağlayıcı özelliklerindeki değişikliklerden bağımsız olma avantajına sahiptir.

Serbest T3 ve T4, tiroid durumunun değerlendirilmesi için klinik rutin tanıda yararlı bir araçtır. Tiroid bozukluklarından şüpheleniliyorsa TSH ile birlikte ölçülmelidir ve ayrıca tirosüpresif tedavinin izlenmesi için de uygundur.

Tiroid uyarıcı hormon (TSH, tirotropin) Testi

TSH, ön hipofizin spesifik bazofil hücrelerinde oluşur ve sirkadiyen bir sekresyon dizisine tabidir.

TSH’nin (tirotropik hormon) hipofizer salınımı, tiroid hormonlarının biyolojik etkisinin merkezi düzenleyici mekanizmasıdır. TSH, tiroid hormonlarının oluşum ve salgılanmasının tüm aşamalarında uyarıcı etkiye sahiptir; aynı zamanda proliferatif bir etkiye sahiptir.

TSH’nin belirlenmesi, tiroid tanısında ilk test görevi görür. Serbest tiroid hormonlarının konsantrasyonlarındaki çok küçük değişiklikler bile TSH düzeyinde çok daha büyük zıt değişikliklere neden olur.

Buna göre TSH, tiroid fonksiyonunu değerlendirmek için çok hassas ve spesifik bir parametredir ve hipotalamus, hipofiz ve tiroid arasındaki merkezi düzenleme devresindeki bozuklukların erken tespiti veya dışlanması için özellikle uygundur.

Dehidroepiandrosteron Sülfat (DHEA-S) Hormon Testi

DHEA‑S, zona retikülaris ve adrenal korteksin geniş fasyasındaki öncü kolesterolden üretilen bir steroid hormondur. Yüksek DHEA‑S değerlerinin belirlenmesi, hirsutizm ve virilizm tanısında önemli bir yardımcıdır.

Hirsutizm ve virilizmin ayırıcı tanısına ek olarak, bu parametre için diğer endikasyonlar androjenizasyonun tüm biçimleri, hiperprolaktinemi, polikistik over sendromu ve adrenal korteksin androjen üreten tümörünün dışlanmasıdır.

 

188 kez görüntülendi.