Hekimoğlu Görüntüleme Merkezinde son sistem gelişmiş teknolojiyi kullanarak çok daha düşük radyasyon dozuyla, saniyeler içerisinde, yüksek görüntü kalitesinde panoramik ve sefalometrik çekimleri yapabilen Vatech marka dijital panoramik ve sefalometrik cihazı kullanılmaktadır.
Panoramik Röntgen Nedir?
Panoramik röntgen , diş hekimine tüm çenenizi, tüm dişlerinizi ve onları çevreleyen yapıları gösteren bir röntgendir. Diş hekimleri büyük sinirlerin, sinüslerinizin, gelişen dişlerin ve patolojilerin yerini görebilir. Çene ekleminize (TME) ve ağzınızın kemiklerine bakabilirler. Panoramik bir röntgen, ağzınızın sağlığı için harika bir genel taramadır.
Panoramik röntgen, üst ve alt çeneler, temporomandibular (TMJ) eklemleri, tüm dişler, burun alanı ve sinüsleri içine alan tek bir görüntü oluşturur. Bu görüntü, çenenin kavisli yapısının aksine düz bir görüntüsünü sağlar ve böylece görüntü alanındaki yapıları değerlendirmeyi kolaylaştırır. Genellikle kemiklerin ve dişlerin detaylarını sağlar.
Tüm dişleri tek bir röntgende gösterir. Panoramik bir röntgendeki ayrıntı, periapikal kadar net değildir, ancak gelişimi, lezyonları göstermek ve genel bir sağlık taraması olarak mükemmeldir. Boşlukları, kemik seviyelerini veya enfeksiyonları kontrol etmek için gerektiğinde periapikaller de önerilecektir.
Panoramik Röntgen Ne Zaman Çekilir ?
Önceki muayenelerinizden bir panoramik röntgeniniz yoksa diş hekimleri genellikle ,tüm yeni hastalarına panoramik röntgen çektirmelerini önermektedir. Bu, diş hekimlerinin ağız sağlığınızla ilgili gelecekte kıyaslamak için bir temel oluşturmasına ve ayrıca birçok diş sorununu teşhis etmesine olanak tanır. Bundan sonra tüm hastalar için özel durumunuza bağlı olarak her 5-8 yılda bir panoramik röntgen tavsiye ediliyor.
Panoramik Röntgen Çocuklarda Neden Çekilir ?
Tüm yetişkin dişlerinin doğru şekilde geliştiğini ve doğru pozisyonda olduğunu kontrol etmek için çocuklara 6 ila 8 yaşları arasında rutin olarak panoramik röntgen çektirmeleri önerilmektedir. Bu, diş hekimlerinin çocuğunuzun gelişmekte olan dişlerinde bir sorun fark etmeleri durumunda erken müdahale etmelerini sağlar. Daha sonra 18 yaş civarında, çocuğunuzun yirmi yaş dişlerinin gelişimine bakmak için başka bir panoramik röntgen çekilmesi gerekir. Birçok insanın ağzında yirmi yaş dişlerinin çıkmasına izin verecek kadar yer yoktur. Diş hekimleri bunu erken teşhis etmek isterler, böylece yirmi yaş dişlerinin çekilmesi gerekip gerekmediğine ve ne zaman çekileceğine dair önerilerde bulunabilirler.
Panoramik Röntgen İle Neler Tesbit Edilebilir ?
Panoramik röntgen, günlük uygulamada diş hekimleri ve ağız cerrahları tarafından sıklıkla yapılan inceleme ve önemli bir tanı aracıdır.
Maksiller sinüsler, diş yerleşimi ve diğer kemik anormallikleri hakkında değerli bilgiler sağlar. Aynı zamanda tam veya kısmi protez, ekstraksiyon ve implantların tedavisini planlamak için de kullanılır.
İleri periodontal hastalık, çene kemiklerindeki kistler, çene tümörleri ve ağız kanseri, gömük ve çarpık dişler, çene bozuklukları (temporomandibular eklem veya TME bozuklukları olarak da bilinir), sinüzit.
Ortodontik tedavi düşünülen herhangi bir hastanın tedavisini planlamak için panoramik röntgen gereklidir. Panoramik röntgen, ortodontik tedaviyi koordine eden diş hekimlerinin tedavi aşamalarını düzgün bir şekilde planlamasını sağlar. Diş hekiminin dişlerinizin ve köklerinizin konumunu ve yerini görmesini sağlar. Tedavinin ilerlemesini ve nihai sonucunu değerlendirmek için genellikle ortodontik tedavi sırasında ve sonrasında panoramik röntgen çekilir.
Çene ağrısı çeken her hastaya pansuman yaptırılmalıdır. Diş hekiminin çene ekleminize bakmasına ve ağrının kaynağı olabilecek herhangi bir lezyon için ağzınızı değerlendirmesine olanak tanır.
Yirmi yaş dişleri, çene ağrısının yaygın bir kaynağıdır. Panoramik röntgen, diş hekimlerimize herhangi bir yirmi yaş dişinizin olup olmadığını ve bunların nerede olduğunu gösterecektir. Pan, diş hekimlerinin çekilmesi gereken herhangi bir yirmilik dişin çekimi için güvenli bir şekilde planlama yapmalarını sağlayacaktır. Panoramik röntgen, diş hekimine sadece yirmi yaş dişlerinin yerini ve konumunu değil, aynı zamanda mandibular sinirinizin ve maksiller sinüslerin yerini de göstererek, diş hekimlerinin ameliyatın risklerini değerlendirmesine ve buna göre plan yapmasına olanak tanır.
Son olarak, enfeksiyon ve lezyonlar için ağzınızın kemiklerini kontrol etmek için panoramik röntgenler kullanılır. Enfeksiyonlar siz farkında olmadan kemiklerinizde büyüyebilir, ancak bir panoramik röntgende ortaya çıkar. Ağız kanseri, kistler veya diğer anomaliler gibi lezyonlar, aksi takdirde daha ileri olana kadar tespit edilemeyecek olan panoramik bir röntgende bulunabilir. Rutin panoramik röntgenler, diş hekimlerimizin sizi daha iyi tedavi edebilmeleri için bu sorunları erken aşamalarda umutla teşhis etmelerini sağlar.
Panoramik Röntgen İçin Nasıl Hazırlanmalıyım?
Panoramik röntgen özel bir hazırlık gerektirmez. Kolye , küpe , piercering , gözlük gibi röntgen görüntüsünü etkileyebilecek metal nesneleri çıkarmanız istenebilir. Kadınlar, hamile olma ihtimalleri varsa diş hekimine veya ağız cerrahına bilgi vermelidir.
Birçok görüntüleme tetkiki , fetüsü radyasyona maruz bırakmamak için hamilelik sırasında yapılmaz veya radyasyon dozunu en aza indirmek için önlemler ( kurşun önlük vb.) alınacaktır.
Panoramik Röntgen Çekimi
Işınlama öncesi baş ve boyun bölgesindeki metal objeler, küpe, gözlük, toka, kolye, iğne, ağızdaki hareketli protezler mutlaka çıkarılmalıdır. Öncelikle, ünitenin merkezinde, teknisyenin kafanızı dikkatli bir şekilde konumlandırıp sabitleyeceği yerde durmanız istenir.
Hasta başı bir sefalostat yardımı ile alından ve şakaklardan sabitlenir. Çene ucu çene desteğine dayandırılır, doğru imaj tabakasını elde etmek için, ısırtma çubuğunun çentiği alt ve üst anterior dişlerle ısırtılır.
Bu şekilde hastanın antero-posterior yönde doğru konumlandırılması sağlanır. Böylece alt ve üst kesici dişler başabaş gelir ve birbiri üzerine süperpoze olmaz. Görüntülerimiz isteğe bağlı film veya CD formatında verilebilir istenirse dijital ortama aktarılarak e-mail yoluyla ulaştırılabilir.
Panoramik Röntgenin Avantajları Nelerdir?
Panoramik röntgen bir çok diş çürüğü, çenelerdeki kistik ve tümoral oluşumlarla ilgili erken teşhis olanağı sağlar. Tüm dişlerin görüntüsü tek bir röntgen üzerinde görülebilir.
Tüm dişlerin görüntüsünün alınmasıyla erken teşhis ve tedavi olanağı sağlar. Bu sayede hem zamandan hem de tedavi maliyetlerinden tasarruf sağlanır. Dijital sitemin kullanılması görüntü kalitesini artırmakta ve kişinin aldığı radyasyon miktarını belirgin şekilde azaltmaktadır.
Panoramik Diş Röntgeninde Radyasyon Dozu Ne Kadardır ?
Diş hekimleri, klinik diş muayenesinde görülemeyen diş çürükleri ve hastalığı teşhis etmeye yardımcı olmak için röntgen ışınları kullanır. X-ışınlarının ne sıklıkta alınması, kişinin mevcut diş sağlığı durumu, yaşı, hastalığa yakalanma riski ve ağız yoluyla bulaşan hastalık belirtileri gibi belirli faktörlere bağlıdır.
Diş röntgenleri arasındaki aralık söz konusu olduğunda, bunu tek bir kalıba sığdırabilmek mümkün değildir. Her hastanın kendisine özgü durumuna göre karar verilir. Dişhekimleri, “Olabildiğince Düşük” anlamına gelen Uluslararası Radyolojik Koruma Komisyonu tarafından 1973 yılında hazırlanan ve “ALARA” prensibine uymaktadırlar.
Radyasyondan Korunma ve Ölçümler Ulusal Konseyi (NCRP), ortalama etkili radyasyon dozunun yılda 6.2 milisiyever (mSv) olduğunu ve bu dozun yaklaşık yarısının (yani, 3.1 mSv) doğal kaynaklardan geldiğini tahmin etmektedir toprak, radon gibi) ve insan yapımı kaynaklardan yaklaşık 3.1 mSv’dir.
İnsan kaynaklı radyasyona maruz kalmanın yaklaşık yarısı BT taramayla ilgilidir. Tıbbi radyografilerden ve floroskopilerden alınan efektif dozun yaklaşık % 2.5’ini dental grafiler oluşturmaktadır.
Görüntüleme Tetkiki | Ortalama efektif doz , Milisivert (mSv) | Eşdeğer efektif doz , Mikrosivert (µSv) |
Panoramik röntgen | 0,01 mSv | 10 µSv |
Akciğer röntgeni | 0,1 mSv | 100 µSv |
Dental tomografi | 0,2 mSv | 200 µSv |
Mammografi | 0,4 mSv | 400 µSv |
Üst Gastrointestinal
İnceleme( floroskopi) |
6,0 mSv | 6000 µSv |
Koroner BT anjiografi | 12 mSv | 12000 µSv |
Panoramik Röntgenin Yorumlanması
Panoramik Röntgen ağız boşluğunun sert dokularını ve çevreleyen iskelet yapılarını tanımlamak için yaygın olarak kullanılan bir radyografidir. Mandibulanın odak çukuruna yaklaşan bir ağız dışı radyografidir. Çözünürlük, dişlerin muayenesi için ağız içi radyografiler kadar ayrıntılı olmasa da, diş yapılarındaki kalsifikasyondaki büyük değişiklikler ve altta yatan mandibula ve maksilladaki ossifikasyondaki değişiklikler, çürük (çürüme) gibi diş hastalıklarının tanımlanmasına yardımcı olabilir, periodontal kemik kaybı ve apse ve kist oluşumu hakkında bilgi verebilir.
Panoramik röntgende görülen büyük miktarda veri, mevcut yapıları incelemek için sistematik bir yaklaşım kullanılmadığı sürece göz korkutucu görünebilir. Mandibula ve dentisyon eğrisinin düzleşmesinden kaynaklanan bozulma, bu yapıların genel bir görünümünü verecektir ve görüntünün üç boyutlu bir değerlendirmesi için bunların yeniden yorumlanmasını gerektirir.
Panoramik Röntgen Fiyatları 2024
Panoramik röntgen çekimi İstanbul da pek çok görüntüleme merkezi ve hastanede yapılmaktadır. Panoramik röntgen fiyatları kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Panoramik röntgen fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.
4412 kez görüntülendi.