diz mr fiyatları hakkında bilgi veriyor

Diz MR nedir?

MR çekimi, vücudunuzun kesitsel görüntülerini oluşturmak için manyetik alan ve radyo dalgaları kullanır. Vücudunuzun herhangi bir bölgesine MR yapılabilir. Diz MR çekimi özellikle dizinize ve çevresindeki bölgelerin görüntülenmesini sağlar.

MR çekimi sayesinde, doktorunuz vücudunuzdaki yumuşak dokuları kemiklerle birlikte değerlendirebilir. Diz MR ile fiziksel aktivite sırasında veya yıpranma nedeniyle aşınmış, yaralanmış olabilecek diz yapılarının incelemelerini sağlar. Diz MR çekimi ayrıca dizin kemikler, kıkırdak, tendonlar, kaslar, kan damarları ve bağlar gibi çeşitli bölümlerinin ayrıntılı görüntülerini sağlayabilir. MR, görüntüleri diğer görüntüleme yöntemlerinden daha yüksek çözünürlükte görüntüler sağlar.

Doktorunuz, MR artrografi adı verilen özel bir MR türünü çektirmenizi isteyebilir. Bu prosedür için doktorunuz, diz yapısını daha iyi görebilmek için dizinize bir kontrast madde enjekte edecektir.

Diz MR Neden Çekilir ?

Doktorunuz diz ekleminizdeki herhangi bir anormallikten şüphelenirse bir MR çekimi isteyebilir. Diz MR , doktorunuzun ameliyat yapmak zorunda kalmadan ağrınızın, iltihaplanmanızın veya zayıflığınızın olası nedenini belirlemek için dizinizin anatomisini görselleştirmesine yardımcı olur.

Doktorların birçok durumu teşhis etmesine ve tedavi etmesine yardımcı olmak için genellikle diz MR istenir. Bunlar şunları içerir:

Artrit ve diğer dejeneratif eklem bozuklukları, kemik kırıkları, hasarlı kıkırdak , bağlar, tendonlar veya menisküs, diz ekleminin hareketinde azalma, dizde sıvı birikmesi, enfeksiyon

implante edilmiş tıbbi cihazlarla ilgili sorunlar, spor veya travma ile ilgili yaralanma, tümörler

Doktorunuz diz MR ı ile birlikte röntgen gibi başka görüntüleme tetkikleri isteyebilir. Ayrıca diz artroskopisi yapmadan önce MR isteyebilirler . Bu, doktorun dizinizin içini küçük bir kesi yaparak ve kamera ile incelediği küçük bir ameliyattır.

Diz MR Çekiminin Riskleri Var Mıdır ?

Röntgen ve BT çekiminin aksine , MR radyasyon kullanmaz. Herkes, özellikle çocuklar ve hamile kadınlar için daha güvenli bir alternatif olarak kabul edilir. BT çekimindeki radyasyon seviyeleri yetişkinler için güvenlidir, ancak fetüs gelişimi için güvenli değildir ve çocuklarda dikkatli kullanılmaları gerekir.

İlginizi Çekebilir  Anti-Düz  Kas Antikor  ( ASMA ) Testi 

Metal içeren implantlarınız varsa bazı risklerle karşı karşıya kalırsınız. MR da kullanılan mıknatıslar, kalp pillerinde sorunlara neden olabilir veya vücutta implante edilen vida veya pimlerin kaymasına neden olabilir.

Bazı insanlar MR da kullanılan kontrast maddeye alerjik reaksiyon gösterebilir. En yaygın kontrast madde gadolinyumdur.

Diz MR ı için nasıl hazırlanırım ?

Reçetesiz satılan ilaçlar ve bitkisel takviyeler de dahil olmak üzere, aldığınız herhangi bir ilaç hakkında çekim yapılmadan önce bilgi verdiğinizden emin olun. Bilinen alerjilerden de bahsedin. İmplante edilmiş herhangi bir tıbbi cihazınız olup olmadığını çekimi yapan teknisyene mutlaka bildirin, çünkü MR çekimi bunları etkileyebilir.

Geçmişte kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyonlarınız olduysa veya böbrek sorunları teşhisi konduysa doktorunuza söyleyin .

Hamileyseniz, hamile olabileceğinizden endişeleniyorsanız veya emziriyorsanız bildirin.

MR makinesi dar, kapalı bir alandır. Klostrofobik iseniz veya küçük alanlardan korkuyorsanız, seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun. Rahatlamanıza yardımcı olacak bir sakinleştirici verebilirler. Klostrofobiniz şiddetliyse, doktorunuz açık MR çekimi yapılmasını tercih edebilir. Açık MR, vücudunuzu sarmayan klostrofobik olmayan bir cihazda yapılır.

Diz MR Nasıl Yapılır ?

MR çekiminden önce tüm mücevherleri ve piercingleri çıkarmanız istenecek. Kontrast madde kullanılacaksa, kontrast maddeyi kan dolaşımınıza enjekte etmek için kolunuza intravenöz (IV) bir kanül yerleştirilecektir.

MR cihazı dev bir tekerleğe benziyor. Merkezi açıktır bu sayede düz bir masa makinenin içine ve dışına hareket edebilir. Yuvarlak, tekerlek benzeri kısım, vücudunuzun görüntülerini üretmek için kullanılan manyetik alanı oluşturur ve radyo dalgalarını gönderir.

Yastıklı bir masada sırt üstü veya yan yatacaksınız. Teknisyen, test sırasında dizinizi daha rahat hale getirmek için yastık veya bandajlar kullanabilir. Bu, makinenin en net görüntüleri alabilmesi için bacağınızı sabit tutmaya da yardımcı olacaktır.

İlginizi Çekebilir  Antinükleer antikor testi ( ANA )

Ne zaman hareketsiz duracağınızı size söyleyecekler. Teknisyen ayrı bir odada olacağı ve görüntüleralınırken monitörleri izleyeceği için bu talimatlar bir mikrofon üzerinden verilecektir.

Makinenin çalıştığını hissetmeyeceksiniz, ancak tıkırtılar veya gümbürtüler gibi bazı yüksek sesler ve muhtemelen bir uğultu sesi olabilir.

Test tipik olarak 20-30 dakika arasında sürer. Teknisyen ihtiyaç duydukları görüntüleri kaydettikten sonra,normal günlük hayatına devam edebilirsiniz.

Diz MR ından sonra

Radyolog, diz MR çekimnizi gözden geçirecek ve sonuçları rapor olarak verecektir.

Kronik diz ağrısı nedir?

Kronik diz ağrısı, bir veya iki dizde uzun süreli ağrı , şişme veya hassasiyettir . Diz ağrınızın nedeni, yaşadığınız semptomları belirleyebilir . Birçok durum kronik diz ağrısına neden olabilir veya katkıda bulunabilir ve birçok tedavi mevcuttur. Her kişinin kronik diz ağrısı deneyimi farklı olacaktır.

Kronik diz ağrısına ne sebep olur?

Geçici diz ağrısı, kronik diz ağrısından farklıdır. Birçok insan, bir yaralanma veya kaza sonucu geçici diz ağrısı yaşar. Kronik diz ağrısı tedavi olmaksızın nadiren geçer ve her zaman tek bir olaya bağlanamaz. Çoğu zaman birkaç nedenin veya koşulun sonucudur.

Fiziksel koşullar veya hastalıklar diz ağrısına neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

Osteoartrit : Eklemin dejenerasyonu ve bozulmasının neden olduğu ağrı, iltihaplanma ve eklem tahribatı

Tendinit : Merdiven çıkarken veya yokuş çıkarken kötüleşen dizin ön kısmında ağrı

Bursit : Tekrarlayan aşırı kullanım veya dizin yaralanmasından

Patellar kondromalazi : Diz kapağının altındaki kıkırdağın hasarlanması

Gut : ürik asit birikiminin neden olduğu artrit

Baker kisti : Dizin arkasında sinovyal sıvı (eklemi yağlayan sıvı) birikmesi

Romatoid artrit (RA) : Ağrılı şişmeye neden olan ve sonunda eklem deformitesine ve kemik erozyonuna neden olabilen kronik bir otoimmün inflamatuar bozukluk

Patella çıkığı : Diz kapağının çıkığı çoğunlukla travma sonucu

İlginizi Çekebilir  BOS Glukoz Testi: Tanı ve Değerlendirme

Menisküs yırtığı : Dizdeki bir veya daha fazla menisküste yırtılma

Yırtık bağ : Dizdeki dört bağdan birinde yırtılma – en sık yaralanan bağ ön çapraz bağdır (ÖÇB)

Kemik tümörleri : Osteosarkom (ikinci en yaygın kemik kanseri ), en yaygın olarak dizde görülür

Kronik diz ağrısını daha da kötüleştirebilecek faktörler:

diz yapısındaki yaralanmalar kanamaya ve şişmeye neden olabilir ve uygun şekilde tedavi edilmezse zamanla kronik bir sorun oluşturabilir. Burkulmalar ve zorlanmalar, aşırı kullanım, enfeksiyon, fiziksel aktivite yaparken kötü duruş , fiziksel aktiviteden önce veya sonra ısınmamak, kasları yanlış germek

Kronik diz ağrısı için kimler risk altındadır?

Fazla kilolu veya obez olan kişiler diz problemleri için daha büyük risk altındadır. Fazla kilolu olduğunuz her kilo için diziniz fazladan ağırlık taşıması gerekir. Yürürken, koşarken veya merdiven çıkarken baskı oluşturur.

Yorumlar

  • 11 Mart 2023
    Mustafa can

    Diz emar fiyati nedir

  • 26 Mart 2023
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba diz mr fiyatı ve randevu hakkında detaylı bilgiyi 05359214295 nolu telefonumuzdan alabilirsiniz.

Görüşlerinizi bildiriniz.