dirsek mr

Dirsek ekleminin manyetik rezonans görüntülemesi, ortopedide en doğru teşhis yöntemlerinden biridir. Çoğu durumda, daha önce elde edilen bilgilerin açıklığa kavuşturulması gerekiyorsa, radyografiden sonra reçete edilir. Teknik, kemik, eklem ve kıkırdak dokularındaki dejeneratif ve enflamatuar süreçlerin erken bir aşamada izlenmesini mümkün kılar.

Dirseğin MRG’si ne gösterir?

Yöntem, doğrudan müdahale olmaksızın yumuşak dokuları (tendonlar, bağlar, kıkırdak, periartiküler torbalar vb.) incelemenizi sağlar. Muayene sırasında doktor, kemikler, yumuşak dokular, sinirler ve kan damarlarını içeren organın üç boyutlu bir modelini görür.

Tomografi sırasında uzman şunları ortaya çıkarır:

Yaralanmalar, eklem hastalıkları, enflamasyon, artrozda distrofi, tümör durumlarının gelişimi, yaralanmalardan sonra yara izlerinin büyümesi.

Prosedür, genellikle diğer araştırma yöntemleri sonuç vermemişse veya bilgi vermiyorsa önerilir.

Dirsek MRG endikasyonları

Önleyici kontrol için, yıllık olarak teşhis yapılması önerilir. MRG ayrıca aşağıdaki durumlarda doktorun tavsiyesi üzerine gerçekleştirilir:

Dirsekte ağrı, epikondilit, neoplazmlar, halihazırda teşhis edilmiş kemik veya kıkırdak doku patolojilerinin seyri hakkında ek veri elde etme ihtiyacı, metastazlar, onkolojik patolojilerin gelişme şüphesi, bursit, travma nedeniyle kemik değişiklikleri, artrit, yaralanmadan sonra dirseğin durumunu kontrol etme ihtiyacı, kemik yapısının gelişimindeki anomaliler, artroz, dirsek eklemi kapsülü içinde sıvı birikmesi şüphesi, ayrıca ameliyata hazırlık ve tedavi sürecini kontrol etmek için prosedür gereklidir.

İncelemenin katı sınırlamaları yoktur. Kişi yüksek kaliteli görüntüler elde etmek için teşhis sürecinde hareketsiz kalabildiği sürece, her yaştan insan dirsek MRG’si çektirebilir. Kural olarak, çocuklara 7 yaşından itibaren prosedür reçete edilir.

Dirsek MRG için kontrendikasyonlar

İşlem sırasında kullanılan ilaçlara allerjisi olan kişiler için kontrastlı MRG önerilmemektedir. Ayrıca, şu durumlarda gerçekleştirilmez:

Gebelik, emzirme, yapay kalp kapağına veya kalp piline sahip olmak, böbrek yetmezliği, vücuttaki metal implantlar (titanyum protezler hariç), ayrıca metalik boyalarla dövme yaptıran hastalarda tanı işlemi yapılmamaktadır. Yaşları nedeniyle çekim süresi boyunca hareketsiz kalamayan çocuklara (7 yaş altı) MR çekilemez.

Dirseğin MRG’sine nasıl hazırlanılır

İşlem hastadan özel bir hazırlık gerektirmez. Kontrastlı bir MRG reçete edilirse, vücudun ilaçlara allerjisi olup olmadığı sorgulanmalıdır.

Ayrıca, aldığınız ilaçları ve klostrofobiniz varsa doktorunuza söylemeniz önerilir.

Teşhis randevu ile yapılır ve önceki çalışmaların sonuçları – MR, BT, vb. getirmeniz uygun olacaktır.

Dirsek MR nasıl yapılır ?

Muayeneden önce hastanın takılarını, saç tokalarını ve saatlerini çıkarması, ceplerinden alet çıkarması gerekecektir. Giysilerin üzerinde metal nesneler varsa (dekoratif öğeler, düğmeler) bunlar da çıkarılmalıdır.

Prosedür kontrastlı bir MRG içeriyorsa, hastaya intravenöz olarak (bir kateter yoluyla) gadolinyum bazlı bir ilaç verilir.

Teşhis algoritması:

Hasta tarayıcı masasına rahat bir şekilde yerleştirilir.

Teknisyen, hastayı prosedür boyunca hareketsiz kalması rahat olacak şekilde nazikçe düzeltir.

Yan odada  bulunan teknisyen, gerekli sayıda görüntü alır.

Klostrofobik hastalara sakinleştirici verilebilir. Ayrıca teknisyen hasta ile sesli iletişimini sürekli sürdürür ve gerekirse işlemi her an yarıda kesebilir.

Normal bir teşhis yaklaşık yarım saat sürer. Kontrast kullanılırsa süre 15-20 dakika artar. Her iki uzuv dirsek ekleminin MR görüntülerinin alınması gerekiyorsa toplam işlem süresi 1 saattir.

Diresek MR sonuçları

Cihaz, bir oturumda farklı projeksiyonlarda birkaç düzine görüntü oluşturur. Teknisyen en net olanları seçer ve bunları nihai görüntünün üzerine yerleştirir. Görüntülerden yola çıkarak muayene sonuçlarının değerlendirilmesi yapılır.

Yüksek düzeyde teşhis verimliliği, en ufak patoloji belirtilerini tespit etmeyi mümkün kılar. Bu sayede hastalıkların erken evrelerinde (asemptomatik olanlar da dahil) teşhis konulabilmektedir. Bu da tedavinin etkinliğini artırır.

Emniyet ve güvenlik. İşlem sırasında hasta röntgen ışınlarına maruz kalmaz. Dirsek MR birkaç kez yapılabilir ve çocukları teşhis etmek için kullanılabilir.

Yüksek çözünürlük. İşlem sonucunda 5 mm’den küçük nesnelerin görülebildiği net görüntüler elde edilir. Farklı projeksiyonlarda görüntü elde etmek de mümkündür.

Kemiklerin ve yumuşak yapıların optimum görüntülemesi: kaslar, eklemler, tendonlar, kıkırdak, kemik iliği.

MR teşhisinin doku görüntülemesinin hassasiyeti ve kalitesi, ultrason ve radyografininkini aşıyor. Bu, neoplazmları tespit etmeyi mümkün kılar.

Dirsek ekleminin MRG’si yapılırken iyot içeren kontrast maddeler kullanılmaz, bu nedenle prosedür alerjisi olanlar için uygundur.

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.